Wanneer is het spinnen seizoen?

Elk jaar weer hetzelfde liedje! Het is eind augustus en ik ben lekker in de kruidentuin aan het werk. Ik knip hier en daar een paar dode blaadjes weg en knip wat gedroogd kan worden. Het seizoen is bijna voorbij.

Jammer…

De sprankeling van de tuin van een maand daarvoor is verdwenen. Ik loop met mijn handen vol kruiden naar de tafel en ja hoor… loop ik met mijn hoofd in een spinnenweb… Sjonge jonge! Ik maak spastische bewegingen, sla om mijn hoofd en ik ben bang dat de spin in mijn haren of in mijn nek zit.

Gek genoeg vergeet ik elk jaar weer dat ze komen; de spinnen. Ik ben er niet bang voor, maar om steeds in zo’n web te lopen vind ik ronduit smerig. Buiten vind ik ze niet erg, binnen is een ander verhaal. Op zo’n vette zwarte spin in mijn slaapkamer zit ik niet op te wachten. Maar ja, het is weer spinnen tijd. En Tja… Iedereen is van de wereld en de wereld is nou eenmaal van iedereen.

Nieuwsgierig
Omdat ik nogal nieuwsgierig van aard ben, ben ik op onderzoek uitgegaan. Hoe zit dat nou met die harige beesten. Wanneer komen en wanneer gaan ze weer. Want eerlijk gezegd zie ik ook liever hun hakken dan hun tenen.

Op zoek naar informatie
Als ik op internet zoek, vind ik informatie. Wat is Google toch geweldig! Waar zouden we zijn zonder. Vroeger moest je naar de bibliotheek om dit soort zaken uit te zoeken. Dat deed ik niet, ik ging naar mijn boven buurvrouw Merle, die had een kast vol boeken met een schat aan informatie. En ze kon het nog eens leuk vertellen ook. Ik vind informatie op Wikipedia iets bij Willem Wever en een artikel uit de Libelle on line en op spreekbeurten info.nl staat ook nog het nodige.

Paartijd in de herfst
In de herfst is het spinnentijd. Dan paren de spinnen. Een groot feest dus voor die beesten. De vrouwtjes leggen eieren. De dames leggen tussen de 100 en 200 eitjes per keer!  Bij de meeste soorten bewaakt het vrouwtje haar eitjes. De eitjes worden in een beschermende cocon geplaatst, worden verstopt in de directe omgeving of worden op het lichaam meegenomen. Andere soorten kleven de eitjes tegen elkaar en nemen de bol-vormige klont eitjes mee tussen hun kaken. Dergelijke soorten laten hun eitjes niet los, ze eten niet totdat de babyspinnen zijn uitgekomen. Voorbeelden van spinnen die hun eitjes in de monddelen nemen zijn de in huizen levende Lijmspuiter en de Trilspin.

  Trilspin

Andere soorten nemen de ei-cocon mee onder hun achterlijf, zoals bekend is van veel Wolfspinnen. Als de eitjes uitkomen dragen de vrouwtjes de jonge spinnetjes nog enige tijd mee op het achterlijf.

 Wolfspin

Een verregaande vorm van broedzorg is beschreven van de soort Stegodyphus pacificus, waarbij het vrouwtje haar eitjes afzet in een ondergronds holletje. Ze verblijft zelf ook in het hol om ze te bewaken. Als de spinnetjes uit hun ei kruipen, voert ze hen door voedsel op te geven. Na een tijdje sterft het vrouwtje en zuigen de jonge spinnen haar lichaamssappen op. Doordat ze al die tijd in een hol leven, hoeven de jonge spinnen niet op jacht naar voedsel en zijn ze beschermd tegen gevaar. Dit verhoogt de kansen voor het nageslacht van het vrouwtje, wat de verklaring is van haar zelfopoffering.

  Stegodyphus pacificus

Te klein om te zien
Als de spinnetjes uit hun ei-pakket zijn gekropen zijn ze zó klein, dat ze niet opvallen. Eind augustus begin september krijgen we de spinnen te zien. En als we ze niet zien, dan lopen we altijd onverwachts in hun web. Of je fiets zit helemaal vol met spinnen raggen. Hoe dan ook, we weten dat ze er zijn!

Einde spinnentijd
We kunnen beter zeggen het voorlopige einde van de spinnentijd. Ja, ja ze komen terug. Elk jaar weer.
Aan het einde van de herfst gaan ze vaak dood, maar voordat ze overlijden leggen ze wel eitjes en zorgen ze dat die goed verpakt zitten. In het voorjaar zo rond april kruipen de nieuwe spinnetjes dan weer uit hun ei.

Spinnen binnen spinnen buiten
Dat de spinnen buiten zijn vind ik geen enkel probleem. Gewoon even goed opletten als ik in de kruidentuin werk en mijn fiets los maak. Maar zoals ik al eerder schreef, binnen ben ik er niet zo van gediend. Nu heb ik een handige spinnenvanger. Hij heet: de Spidercatcher.

  
Ik vind het een diervriendelijke manier om spinnen uit mijn huis te krijgen. Hoe kom ik aan die Spidercatcher? Alfred verkoopt ze. je kunt ze vinden bij de Ongedierte.schop 
Altijd handig!

Spidercatcher
Het apparaat lijkt een beetje op een papiergrijper, maar dan aan het einde een borstel die open en dicht gaat als je handvat indrukt. Je grijpt de spin van de muur, de borstel sluit zich om de spin en zo kan je de spin naar buiten zetten.

Insectenzuiger
Er is ook een speciale stofzuiger op de markt: Een insectenvanger afzuigapparaat. Dat is een vacuüm aangedreven insectenzuiger. Dat apparaat lijkt op een nep zwaard van mijn neefje, maar dan langwerpig en rond. Volgens zeggen vangt hij alle soorten insecten, uiteraard spinnen, vliegen, mieren en muggen etc.

Ga ik ook aanschaffen.

Karin van der Waals

Eén gedachte over “Wanneer is het spinnen seizoen?


  1. Spinnen doen niks en zorgen binnen voor een gezond klimaat, ze eten vliegjes en muggen en mijten en ander ongedierte. Laat ze dus gewoon zitten. Het is niet zo dat het er dan ‘meer’ worden. Ik laat ze áltijd met rust, loop aan de grote zwarte voorbij of observeer ze (vind ze ook wel een beetje griezelig). Niet bang zijn, wees ze dankbaar voor een schoon klimaat in je huis!
    Mocht je ze ergens zien waar je ze niet wilt, bijv. in je slaapkamer, laat dan iemand die er niet bang voor is, ze voorzichtig buiten zetten.

Geef een reactie